Sök...
Stäng den här sökrutan.

Skövde-konferens för världsledande experter inom digitalisering

Högskolan i Skövde arrangerar den 16 april konferensen "Öppen programvara i en föränderlig värld", där världsledande experter inom digitalisering samlas. Konferensen vänder sig till praktiker och beslutsfattare inom digitalisering och har som mål att utrusta deltagarna med verktyg och värdefull kunskap för att navigera framgångsrikt i det framtida digitala landskapet.
För Kultur i Skövde är den globala internationella kvinnodagen en av årets viktigaste dagar. Det är en dag då kulturen får möjlighet att uppmärksamma människors lika värde och fira kvinnors sociala, ekonomiska, kulturella och politiska prestationer.
Skövde och Tibro kommuner strävar efter att ta vara på ukrainska flyktingars kompetens och erfarenheter. Därför genomför de nu ett ESF-projekt (Europeiska socialfonden) tillsammans med målet att underlätta ukrainarnas integration på den svenska arbetsmarknaden.
Med nästan ingen kunskap om spelbranschen påbörjade Adam Stjärnljus och hans partner Maria Brunsson en spännande resa hösten 2018. Adams erfarenheter av att starta och driva företag inom Motion Graphic, reklamfilmer och TV var till god hjälp, men det var hans passion för datorspel och Adams ständiga sökande efter det där spelprojektet att investera i, som ledde honom dit han står idag.
En helt ny stadsdel håller på att växa fram på Mariesjö i Skövde. Där det tidigare huserat industrier och företagslokaler byggs nu ett nytt område där bostäder, kontorslokaler, högskola, butiker och olika servicefunktioner ska samsas. I bostadsområdet Bostället som blev inflyttningsklart udner hösten 2023 finns två hus med 71 lägenheter. Redan från början var intresset för de nya bostäderna stort och en av de som flyttat in här är den 26-åriga mjukvaruprogrammeraren Hannes Kindströmmer.
Made in Skövde är stolta över att återigen gemensamt ställa ut på årets Elmia Subcontractor-mässa. Detta initiativ, där en gruppering av tillverkande företag från Skövde-regionen går ihop för att ställa ut som en enhet stärker både samarbetet och ökar deras närvaro.
Skövdes spelindustri fortsätter att visa imponerade tillväxt med en märkbar ökning av omsättning och vinst jämfört med föregående år. Det visar färsk statistik från Dataspelsbranschen. De 36 spelbolagen i Skövde omsatte tillsammans över 2,7 miljarder (1,8 miljarder år 2021) och gjorde en vinst på närmare 1,3 miljarder (ca 1 miljard 2021).
PlayLab i Skövde är ett högteknologiskt formbart scenrum med möjligheter att utforska utrymmet mellan spel, spelteknik och scenkonst där forskare, professionella kulturarbetare och ungdomar samarbetar. Bakom satsningen står Kulturavdelningen i Skövde kommun och Högskolan i Skövde. PlayLab är en del av Kulturlabbet (Skövdes kulturhus för unga) och invigdes i samband med Kulturlabbets öppnande i juni 2022. Det finns liknande institutioner runt om i världen men ingen av dem involverar allmänheten på samma sätt som PlayLab gör.
Annika Taylor, 20 år, flyttade till Skövde som internationell student i augusti i år. Hon kommer från Dubai och växte upp i en liten, konservativ stad med många traditionella sedvänjor och värderingar. Hon bodde i Dubai i 17 år tills hon flyttade till Tallinn under pandemin år 2020 med sin familj för att gå klart gymnasiet.
På måndag den 21 augusti inleds introduktionen för de nya internationella studenter som påbörjar sina studier vid Högskolan i Skövde. Till höstterminen i år så är det ca 300 internationella studenter som är antagna, varav 200 utav studenterna kommer att delta på introduktionen på måndag.
Det började med fem kompisar som byggde hemsidor i en lada i Götene. Nu är Stacc Farm en del av den norska fintech-koncernen Stacc och nya möjligheter har öppnat sig för företaget. Digitala betaltjänster finns i vår vardag och underlättar våra liv på flera sätt, men trots det är fintechbranschen är lite av en doldis, i alla fall om man jämför med den välkända spelbranschen, som många förknippar Skövde med. Men faktum är att det var fintech som var en del av starten för tech-industrins utveckling i Skövde.
Västra Götalandsregionen, tillsammans med industrin, satsar 16 miljoner SEK på Nästa generationens laboratoriemiljö (NGL) inom kraftelektronik och nya elmotorkoncept. Det aktuella projektet ska komplettera den fysiska miljön Assar Industrial Innovation Arena i Skövde.
Är du yrkesverksam i Skövde eller Skaraborgsregionen och inflyttad från ett annat land? Eller en mastersstudent vid Högskolan i Skövde som längtar efter att skapa en framgångsrik karriär? Du behöver inte leta längre!
Framtiden behöver inte knacka på dörren hos Balthazar Science Center - den står redan vidöppen. Här förbereds den framtida generationen för de utmaningar och möjligheter som väntar. Engagerade pedagoger som brinner för sina ämnen inom naturvetenskap och teknik möter här elever i alla åldrar - från förskolebarn och högstadieelever till högskolestudenter. I samma lokaler finns både Volvos utvecklingsavdelning och innovationsarenan ASSAR, vilket öppnar upp för spännande möten över ålders- och kompetensgränserna.
17:e flytten gillt? Michelle hoppades på att träffa nya vänner under premiären av ”Språklunch för Skövdes internationella talanger” Michelle har nyligen flyttat till Skövde. Från början kommer hon och hennes man från Los Angeles, USA men senast från Tyskland där de bott några år. De har flyttat 16 gånger på 20 år på grund av hennes mans jobb inom dataspelsbranschen. Nu hoppas hon att de skall slå sig till ro i Skövde med sin två-åriga son.
Aldrig tidigare har avatarer från vitt skilda spel stått sida vid sida på ett spelomslag för en plats. Men nu händer det i Skövde. För när platsen växer och vill locka fler etableringar och talanger inom dataspel, smart industri och IT med fokus på fintech, sluter många upp. Tillsammans lanserar man Skövde som ett spel och en spelplan full av möjligheter, framför allt genom Science Park Skövdes innovationsarenor. Bakom kampanjen står Science Park Skövde och Skövde kommun.
Den ledande distributionsplattformen för dataspel, Steam, har nu sammanställt vilka spel som presterade bäst under 2022. På listorna återfinns flera spel som har producerats av Skövdebolag, som under de senaste åren har levererat flera succéer.
Under de senaste 20 åren har Västra Götaland och Skövde utvecklats till att bli Sveriges ledande plats för spelutveckling. Men det var inte en självklarhet att det skulle bli så. I början av 2000-talet hade Högskolan i Skövdes profilområde, IT-utbildningarna, alldeles för dåligt söktryck. Efter mycket tänkande och långa workshoppar kom man fram till att slå samman flera av de kunskaper som fanns på Högskolan för att skapa en dataspelsutbildning.
Skövde är under hela året en arena för flera stora idrottsevenemang på internationell nivå. Här arrangeras också flera stora cuper och motionslopp som lockar många deltagare och åskådare. Här listar vi de största idrottsevenemangen i Skövde. Enjoy!
Färsk statistik från Dataspelsbranschen visar en stark tillväxt hos spelbolagen i Skövde: 68 procentig omsättningsökning, 39 procent ökad vinst, 44 procent fler anställda – och en 100 procentig ökning av kvinnor i bolagen. Baserat på omsättningen är Skövde Sveriges största spelutvecklingskommun efter Stockholm.
Den svenska spelindustrin levlar upp. Redan nu är den i paritet med de stora exportnäringarna järnmalm, trä och lastbilar. Mer än 30 000 fler spelutvecklare behövs till 2030. För att utveckla industrin och fortsätta vara i den globala täten initieras nu en omfattande mångmiljonsatsning av aktörer i Västra Götaland. I spetsen går Science Park Skövde och dataspelsklustret Sweden Game Arena.
Äntligen! Nu väntar nya tider för Skövdes landmärke Billingehus. Efter några år i dvala väcker nu de nya ägarna, Lotus Hotel Group, liv i den unika byggnaden som blickar ut över Skövde högst upp på Billingen.
Med starka spetsområden inom spelutveckling, smart industri och IT är det ingen slump att företag efter företag väljer att etablera sig just här. Likt en spelplan är Skövde fullt av möjligheter för den som vill. Här kan du skapa kontakter, upptäcka nya platser, hitta på något nytt och utmana dig själv. Och det bästa av allt. Vi har plats för fler spelare. 
Northvolts icke-etablering i Skövde blev modig kampanj som tog sig hela vägen till en nominering av Publishingpriset 2022 som årets varumärkesannons.
Med siktet inställt på att samla den svenska spelbranschen är Sweden Game Conference tillbaka mellan 13-14 oktober på Skövde Kulturhus. Under temat Stärka den svenska spelbranschen bjuder Sweden Game Conference in deltagare från spelbranschens alla hörn, politiker och representanter från det svenska innovationssystemet för att diskutera årets tema.
Svenska spelutvecklaren Stunlock Studios släppte nyligen det största och mest ambitiösa spelet de skapat. V Rising, ett överlevnadsspel för fantasyvampyrer i öppen värld finns nu ute på Steam Early Access efter en lovande stängd beta. I slutet av maj hade över 500 000 kopior av spelet sålts och 150 000 samtidiga spelare.
Paula och Flor är ganska nyinflyttade och har ännu inte lärt sig svenska, men de är rörande överens om tre saker. De saknar inte storstaden, Skövdes natur är helt otrolig och Skövdebornas härliga dialekt får dem att le, då det låter som en skiva som spelas baklänges.Paula och Flor är ganska nyinflyttade och har ännu inte lärt sig svenska, men de är rörande överens om tre saker. De saknar inte storstaden, Skövdes natur är helt otrolig och Skövdebornas härliga dialekt får dem att le, då det låter som en skiva som spelas baklänges.
Med Skövdes absolut bästa läge växer just nu en ny stadsdel fram som kombinerar det bästa av flera världar. Vad sägs om att bo i trygga, gröna kvarter och även granne med stadskärnan, högskolan och Skövdes mest kreativa företag och entreprenörer? I Skövde Science City kommer bostäder varvas med företagslokaler, mötesplatser och service för att skapa dynamik och en levande stadsdel.
Med Skövdes absolut bästa läge växer just nu en ny stadsdel fram som kombinerar det bästa av flera världar. Vad sägs om att bo i trygga, gröna kvarter och även granne med stadskärnan, högskolan och Skövdes mest kreativa företag och entreprenörer? I Skövde Science City kommer bostäder varvas med företagslokaler, mötesplatser och service för att skapa dynamik och en levande stadsdel.
Med det unika samverkansprojektet Interlink ska Science Park Skövde samla de svenska dataspelsklustren för att stötta nystartade spelföretag inför sin resa till den internationella marknaden. Sista anhalten är spelmässan Gamescom i Köln mellan 24-26 augusti.

Vi hälsar företag inom smart industri välkomna till Skövde!

Det blev ju ingen batterifabrik i Skövde. Men mycket är som du ser redan klart, allt ifrån en industriyta i världsklass till den här kampanjen. Vi står redo att möta företag med framtidens idéer och lösningar. Så alla ni som vill levla upp – Game on!
New York eller Skövde? Rebecca Rouse, forskare och lärare i digitala medier från Georgia i USA valde Skövde. Anledningen? Nya möjligheter och öppna människor. Let’s connect!
Den 30 januari – 5 februari 2023 är det dags för kampen om SM-gulden när SM-veckan vinter arrangeras i Skövde. Totalt är det 22 idrotter som ska göra upp om SM-medaljer. Nya idrotter på SM-veckan vinter i Skövde är e-cycling, simulatorgolf och rullstolshandboll. Brottning, draghund, parallellslalom och dans är tillbaka på SM-veckan-programmet igen tillsammans med SM-veckan-klassiker som längdskidor, x-trial och rallysprint.
Den 30 januari – 5 februari 2023 är det dags för kampen om SM-gulden när SM-veckan vinter arrangeras i Skövde. Totalt är det 22 idrotter som ska göra upp om SM-medaljer. Nya idrotter på SM-veckan vinter i Skövde är e-cycling, simulatorgolf och rullstolshandboll. Brottning, draghund, parallellslalom och dans är tillbaka på SM-veckan-programmet igen tillsammans med SM-veckan-klassiker som längdskidor, x-trial och rallysprint.
Stort grattis till den Skövdebaserade spelstudion iron gate som med sitt spel populära spela Valheim tog hem priset för bästa nykomling på den stora spelmässan Game Developers Choise Awards i San Francisco.
Efter en lång, kall och blöt vinter är spelet äntligen i gång för Skövde AIK. Nyligen vann de sin första match för säsongen mot Östersund och nu laddar de såklart för fler utmanande matcher med positiva resultat.
ör snart 100 år sedan startade tre kreativa själar en allt i allo-verksamhet med fokus på trävaror i Timmersdala. Tror du att de anade att det som de drog i gång skulle gå vidare till nästa nivå och bli ett företag med verksamhet på tre kontinenter ett sekel senare?
Skövde är en stad i rörelse – här bor människor som utvecklas, här finns företag som expanderar och här finns ett varierat föreningsliv som varje dag engagerar och inspirerar barn och vuxna till rörelse och gemenskap.
I Södra Ryd som är Skövdes största stadsdel med 6300 invånare pågår ett gemensamt arbete med områdesutveckling där det övergripande syftet är att motverka segregation och bidra till jämlika uppväxt- och levnadsvillkor för alla. Ett sätt att komma framåt är att samverka med föreningslivet. Att vara aktiv i en förening är en tradition som är djupt rotad i den svenska folksjälen men inte lika självklar i andra delar av världen. Detta har områdesutvecklarna i Södra Ryd tagit fasta på i projektet ESA.
Det var tur att Carl Erik Josef Nyberg tyckte det tog för lång tid att byta tryckluftsverktyg och att de hade dålig prestanda när han arbetade med på Miloverkstaden Skövde i mitten av 1950-talet. Då som nu var och är Skövde bra på att förvandla idéer och innovationer till produkter och företag genom innovationsarenor och vårt Science Park. Såklart hade Carl Erik en lösning på sitt problem, fick patent på sin idé och startade CEJN – ett företag som idag har 350 anställda.
Hoppa till innehåll