Sök...
Stäng den här sökrutan.

Balthazar preppar de unga med kunskap inför framtiden

Framtiden behöver inte knacka på dörren hos Balthazar Science Center – den står redan vidöppen. Här förbereds den framtida generationen för de utmaningar och möjligheter som väntar. Engagerade pedagoger som brinner för sina ämnen inom naturvetenskap och teknik möter här elever i alla åldrar – från förskolebarn och högstadieelever till högskolestudenter. I samma lokaler finns både Volvos utvecklingsavdelning och innovationsarenan ASSAR, vilket öppnar upp för spännande möten över ålders- och kompetensgränserna.

Inom 10 år behöver Skaraborg öka med 30 000 nya invånare och ta fram 15 000 nya jobb. Nya företagsetableringar såsom Volvos batterifabrik i Mariestad kräver arbetskraft med rätt kompetens och där spelar Balthazar en viktig roll.

”Vi måste redan nu börja väcka ett intresse för den nya industrin hos eleverna i Skaraborg. Vi pratar inte så mycket längre om att teknik och naturvetenskap är lattjo och kul utan om att de unga ska ta till sig matte, fysik, och teknik för att kunna ha en utvecklande sysselsättning som gynnar både dem själva och Skaraborg i framtiden”, säger Magnus Elmshorn, VD Balthazar Science Center i Skövde.

Att som ung vuxen flytta från Skövde och Skaraborg för en spännande utbildning och ett häftigt jobb i storstan är inte längre en självklarhet.

”När man pluggar på högskolan i Skövde så är närheten till industrin helt unik. Ett exempel är när dataspelsutvecklarna testar sina grejer på besökarna på Balthazar”, fortsätter Magnus Elmshorn.

Till Balthazar kommer både barn, unga och vuxna. De små får släppa loss sin upptäckarlust och tycker det är kul när det lyser och blinkar, tolvåringarna tycker att det är häftigt med programmering och hos de vuxna kanske besöket sår ett frö till ett nytt karriärval.

”För skolorna är Balthazar som en extra kunskapsboost i de viktigaste ämnena. Pedagogerna stöttar lärarna med sin spetskompetens och tar emot skolklasser och gör även besök på skolor. Det märks att barnen blir inspirerade när de frågar om det är skola eller show”, avslutar Magnus Elmshorn.

Hoppa till innehåll