Sök...
Stäng den här sökrutan.

Dröm blev verklighet för studenter efter SAGA-vinst

När studenterna i gruppen Skamvrån vann SAGA-priset år 2020 för sitt spel Die, Recompile beslutade sig några av dem för att följa sin dröm om att starta spelföretag. Med Science Park Skövdes startup-program i ryggen grundade de Ember Paw Games som nu arbetar på spelet Odinfall.

Skövde Academic Game Award (SAGA) är ett pris till nya dataspelstalanger vid Högskolan i Skövde. Det är Skövde kommun som står bakom priset, vilket delas ut under den årliga konferensen Sweden Game Conference i Skövde. Vinnarna får dela på 20 000 kronor. År 2020 var det gruppen Skamvrån som tog hem priset med spelet Die, Recompile. En av studenterna bakom spelet är Oscar Axelsson, numera designer och grafiker på Ember Paw Games.­

– SAGA-vinsten gav mig tillräckligt med självförtroende för att följa min dröm om att starta och driva ett indiespelföretag, säger Oscar Axelsson.

Vinst blev startkapital

Redan under tredje läsåret på Högskolan sökte han till Science Park Skövdes startup-program tillsammans med fem andra, både medlemmar från Skamvrån och andra bekanta kursare. Fyra av dem blev kvar, och tack vare prispengarna från SAGA fick de ett litet startkapital.

– Vi var 15 medlemmar i Skamvrån och tog ut 1000 kronor var. Vi som tog projektet vidare använde resten av pengarna till att betala avgifter och hyra.

Det gick fort när de bildade Ember Paw Games och det var inte bara för att de var ivriga att uppfylla sin dröm, det fanns också en mer brådskande anledning. Brittiska Fireshine Games, en förläggare i spelbranschen, hade fått upp ögonen för de unga spelutvecklarna och ville finansiera dem.

Science Parks startup-program visar vägen

– Det betyder mycket för oss att vi är en del av Science Park Skövdes startup-program. Av utvalda coacher får vi kontinuerlig vägledning och med jämna mellanrum går vi på föreläsningar om allt från hur ett bolag fungerar till hur man marknadsför sitt spel. Dessutom anordnas tillfällen då du får pitcha din produkt till publishers världen över. Det var så vi hittade Fireshine Games i London.

Jobbar på nya spelet Odinfall

Tack vare finansieringen har Ember Paw kunnat avsluta utvecklingen av studentprojektet Die, Recompile och arbetar nu vidare med sitt nya spel – Die, Recompiles spirituella, och mer ambitiösa uppföljare Odinfall.

– Nu jobbar vi järnet på Odinfall! Det är en top-down roguelite shooter som utspelar sig i ett post-apokalyptiskt Sverige. Spelaren navigerar genom slumpmässigt genererade nivåer i jakt på vapen och uppgraderingar för att kunna besegra Odin.

Förhoppningen är att Odinfall ska sälja tillräckligt bra för att Ember Paw Games ska kunna fortsätta skapa spel.

– Att göra ett eget indiespel är det coolaste jag vet och jag har tur som får jobba med tre andra som känner likadant.

Vad har ni för tips till de studenter som kan skicka in sitt bidrag till SAGA nu?

– Det låter kanske som en klyscha, men det viktigaste med SAGA är inte att vinna, utan det är vännerna och kollegorna man hittar under spelprojektets gång. Jag hade aldrig kunnat starta företag ensam, och spelprojektkursen som ledde till SAGA utgjorde ett eldprov där jag fick reda på vilka som hade samma driv som jag.

Hoppa till innehåll