Sök...
Stäng den här sökrutan.

Skövde utmanar spelreglerna

Northvolts icke-etablering i Skövde blev modig kampanj som tog sig hela vägen till en nominering av Publishingpriset 2022 som årets varumärkesannons.

Det var på mållinjen – men till slut valde Northvolt Göteborg framför Skövde för etablering av sin nya batterifabrik tidigare i år. Trist, tänkte Skövde, samtidigt väl medvetna om vilken attraktionskraft staden har. Så i stället för att sörja batterifabriken valde Skövde att ta på sig ledartröjan och fortsätta driva etableringsarbetet med en kommunikation som sticker ut. För allt fanns ju förberett och klart för Northvolt, från en industriyta i världsklass till välkomstannonsen för etableringen.

När beslutet togs att Skövde skulle vara med i racet om batterifabriken, med närmare 3 000 nya arbetstillfällen, gick allt i rasande fart. 400 hektar attraktiv industrimark, och allt som behövs, ställdes fram på rekordtid.

– Lite snöpligt var beskedet, så klart, men vi Skövdebor är vana vid att ta oss vidare på vårt sätt, med fokus på nästa utmaning och mål. Vi vet att vi har ett helhetserbjudande som är få förunnat. Så då föddes idén om att nyttja ”icke-etableringen” för en marknadsföringskampanj – med fokus på att allt faktiskt är förberett, till och med din välkomstannons, säger Malin Sandegren, platsmarknadsförare på Skövde kommun.

I kampanjmaterialet täcktes en del av texten över och ersattes med en lapp där man välkomnar företag inom smart industri. I copyn förklaras det att ”det blev ju ingen batterifabrik – men att allt nu är klart för nästa etablering.”

En reklambild vid en busshållsplats

– Vi ville på ett lekfullt och oväntat sätt nyttja en tidpunkt när många tänker att Skövde nog gick hem för att slicka såren. Nu stack de ut hakan i stället och gick ut med en bred kampanj för att berätta att de har ledig, och färdig, industriyta i världsklass. Det är modigt, och gör Skövde till en väldigt rolig kund att jobba med, säger Linda Olofsson, kundansvarig på Identx kommunikation, som tillsammans med arbetsgruppen tagit fram kampanjen.

Kampanjen syntes under vecka 10–11, i DI (print, digitalt), på stortavlor runt om i Stockholm och Göteborg, digitala stortavlor i Stockholm, på tågen (brickbord och frukostboxar) mellan Stockholm och Göteborg samt i sociala medier.

Nominerat till Publishingpriset 2022

– Det känns väldigt kul att vår första kampanj under Skövdes nya platsvarumärke fick en sådan stor uppmärksamhet och att vi nu, som enda platsvarumärke dessutom, är 1 av fem nominerade till Publishingpriset 2022 inom kategorin ”Årets varumärkesannons”. Det kunde vi aldrig föreställa oss när vi tog beslutet att satsa i våras, men självklart tycker vi att den förtjänar sin plats bland toppkandidaterna. Det är dags för platser att börja ta plats! Fortsätter Malin.

Avstamp i platsvarumärke

Marknadsföringskampanjen för Skövde var den första sedan ett platsvarumärke tagits fram. Nu väntas flera kampanjer ta vid som ska lyfta fram Skövdes erbjudande, och stärka den globala positionen om att vara ett kunskapsnav för innovation och transformation. Förutom sin tradition inom fordonsindustri och styrka inom smart industri har Skövde en spännande och internationell spets inom dataspelsutveckling som man tagit fasta på i platsvarumärket. Inspirationen från spelvärlden genomsyrar design, tonalitet och ordval. Här leks det med uttryck som Game on!, Play it like Skövde!, Levla upp! och Redo att utmana spelreglerna?

Hoppa till innehåll