Sök...
Stäng den här sökrutan.

Kreativitet, samarbete och social gemenskap på Skövde Makerspace

Hos uppfinnarföreningen Skövde Makerspace sjuder det av kreativitet och skaparglädje. I de nyrenoverade lokalerna på Mariesjö ryms olika apparater och verktyg som kan göra idéer till verklighet. Här samlas människor i olika åldrar och med olika bakgrund och kompetenser för att samverka.

Makerspace är en global rörelse som främjar demokratisering av kunskap och innovation. Det handlar om att ge människor verktyg, både bokstavligt och bildligt, för att förverkliga sina idéer och kreativa visioner. För ordföranden Mathias Nilsson, som driver egen firma och lägger ideell tid på Makerspace, är föreningen en plats för gemenskap och samarbete där det är okej att breda ut sig och föra lite oväsen.

– Här kan man starta projekt och utforska idéer tillsammans med andra tack vare tillgången till olika verktyg och att vi har en fin gemenskap där vi stöttar varandras processer, säger han.

Fyra män som står framför en verktygsbänk i en verkstad

Dela med sig av sin tid och kunskap

På Skövde Makerspace finns möjligheter för alla. En möbeldesigner utan it-erfarenhet kan få hjälp av en programmerare med att integrera teknik i sina möbelprototyper, en pensionär som söker gemenskap och mening i sitt liv kan hitta det här och återigen bli en viktig kunskapsresurs för andra människor och på detta vis återfinna meningsfullhet i livet. Det finns en plats för alla som vill bidra med sin tid och lära sig något nytt. Det handlar om att dela kunskap och erfarenheter, samtidigt som man bygger upp och stärker samhället omkring sig.

– En viktig aspekt av Makerspace-konceptet är cirkulär ekonomi. I stället för att köpa nytt kan man reparera och återanvända det man redan har och återbruka material i nya syften. Att fånga upp prylar innan de hamnar på soptippen och reparera dem eller ge dem ett helt nytt liv i att annat sammanhang. Vi skissar exempelvis nu på att använda ett gammalt köksbord i ek till att fräsa ut ett nytt runt samtalsbord med bland annat integrerad trådlös laddning för mobiltelefoner, berättar Mathias Nilsson.

En man som står och håller ett spel

Välkomnar nya medlemmar

För Mathias Nilsson är visionen tydlig: Att skapa en plats där de unga kan lära av de äldre och där de äldre kan känna sig värdefulla och behövda.

– En dröm är att få in de som sitter hemma ofrivilligt ensamma med in i föreningen och samtidigt öppna dörren för den yngre generationen som funderar på att starta företag. Tänk vilken win-win det skulle vara för alla att mötas! säger han entusiastiskt.

Föreningen välkomnar nya medlemmar till sin kreativa miljö.
– Skövde Makerspace är mer än bara en plats för att skapa, det är en plats för att växa, lära och dela. Oavsett din ålder eller bakgrund är du välkommen, säger Mathias Nilsson.

Färgburkar som står på en hylla
Hoppa till innehåll