Sök...
Stäng den här sökrutan.

Från Dubai till Skövde som internationell student

Annika Taylor, 20 år, flyttade till Skövde som internationell student i augusti i år. Hon kommer från Dubai och växte upp i en liten, konservativ stad med många traditionella sedvänjor och värderingar. Hon bodde i Dubai i 17 år tills hon flyttade till Tallinn under pandemin år 2020 med sin familj för att gå klart gymnasiet.

– Att flytta till Tallinn var väldigt annorlunda till en början eftersom kulturen var så öppen; människor fick uttrycka sig fritt. Det var en stor förändring.

Ansökan till universitet

Efter att ha tagit studenten arbetade Annika med barn samtidigt som hon ansökte till olika universitet. Hon har alltid varit intresserad av biologi/kemi och hittade två program som hon sökte till – ett i Skövde och ett i Irland.

Hon blev antagen till University of Ireland i Donegal, till programmet för farmaceutisk medicinsk vetenskap. Hon studerade i Irland i ett år men kände sig missnöjd med skolan och kulturen.

– Jag kände mig inte hemma och kunde inte relatera till kulturen och människorna.

Hon ansökte igen till Högskolan i Skövde och blev antagen till programmet. Återigen flyttade hon till ett nytt land, och den här gången hoppades hon att hon skulle känna sig hemma. Annika kom till Skövde i augusti, där hon deltog i en introduktionsvecka. Den här veckan hjälpte henne verkligen att komma till rätta och de nya studenterna fick träffa sina nya klasskamrater, instruktörerna och utforska staden. Hon säger att hon hittade vänner under introduktionsveckan; den första veckan fick henne att känna sig mycket välkommen till Skövde.

Annika studerar för närvarande ett treårigt program med inriktning på molekylär biodesign, undervisad på engelska. Hon tar också en grundläggande kurs i svenska för att lära sig språket. Hon valde detta program för möjligheterna att bättre förstå sjukdomar och upptäcka och utveckla läkemedel för olika sjukdomar.

– Min dröm är att bidra till en bättre och hälsosammare framtid för människor, och jag tror att programmet här i Skövde kommer att ge mig en bra start för att förverkliga den drömmen.

Sverige och Skövde

Innan hon flyttade till Sverige visste hon inte mycket mer än att ABBA och IKEA kommer härifrån. Efter att ha bott i Skövde i ungefär en månad fick hon ett annat perspektiv på vad Sverige och Skövde har att erbjuda och hur människor lever sina liv.

– Människor i Sverige gillar att umgås, fika och vara fysiskt aktiva. Skövde är en mycket promenadvänlig stad med många cykelvägar, butiker och caféer, och kollektivtrafiken är utmärkt med bussar som går runt hela staden.

Hon har nyligen lärt sig vad ordet ’lagom’ betyder, vilket hon tycker beskriver Skövde mycket bra. Skövde är en mycket ’lagom’ stad – lugn men inte för tyst. Den är varken för stor eller för liten.

Vad händer härnäst?

När Annika avslutar programmet är hon osäker på vad hon vill göra härnäst. Hon kan överväga att göra en masterutbildning, men just nu fokuserar hon på att leva i nuet och hoppas få inspiration under sina tre år i Skövde.

– Jag har bara bott här i några månader och känner mig väldigt nöjd med skolan, staden och människorna här. Jag blev förvånad över hur mycket mångfald Skövde har att erbjuda på ett litet område. Jag har träffat människor från Tyskland, Grekland, Singapore och från många andra platser. Jag skulle säga att det är viktigt att ha ett öppet sinne för olika kulturer och människor för att kunna uppleva och bli en del av en ny kultur.

Hoppa till innehåll