Sök...
Stäng den här sökrutan.

Från segling längs golfströmmen till forskning i Skövde

Ryan Potters väg från Michigan i USA till Skövde har varit allt annat än rak, men just nu är han precis där han vill vara.

Innan han flyttade till Skövde tjänstgjorde Ryan i flygvapnet som en geospatial analytiker i sex år, vilket tog honom till Iran och Afghanistan.

– Jag har också bott på en båt i ett år tillsammans med en vän och seglat längs Golfströmmen. Tyvärr så förstördes vår båt av en storm under seglingen och det kunde gått riktigt illa för oss. Med den händelsen bakom mig så förstod jag att man lever bara en gång och man måste göra det ordentligt!

Efter sin militärtjänst och incidenten med båten kände Ryan att det var dags för en ny utmaning. Att flytta till ett nytt land.

Hur vet man vilket land eller vilken stad man ska välja när man flyttar?

Ryans beslut att flytta till Sverige påverkades av hans önskan att fördjupa sig i en kultur som värdesätter rationalitet och friheten att uttrycka sig själv, och det var så han upptäckte Sverige genom World Values Survey. När han väl hade bestämt mig så började Ryan ansöka till olika universitet i Sverige för att studera molekylär biodesign.

– Jag började studera vid Högskolan i Skövde 2017 och tog en kandidat- och masterexamen innan jag påbörjade doktorandstudier i biomarkörer för glaukom förra året. Hittills i min doktorandforskning har jag analyserat autoimmuna proteiner eftersom det finns en misstanke om att glaukom är en autoimmun sjukdom. Det här projektet kommer att pågå i cirka 4 år.

Under sin första tid i Skövde var Ryan aktiv i många studentorganisationer och fick även ett jobb på högskolan.

Ryan Potter

– Jag volontärarbetade med en studentorganisation, ESN vilket gjorde att jag kunde delta i konferenser över hela Europa. Det ledde indirekt till mitt första jobb i Sverige på universitetets internationella kontor, som hanterar internationella studentutbyten och stöttar internationella studenter och personal. Under min tid på internationella kontoret fick jag resa ännu mer och delta i rekryteringsevents i Uganda och Kenya.

Högskolan i Skövde

Nya äventyr i Skövde där allt är inom räckhåll

Efter att ha besökt världens alla hörn, så är ändå Sverige och Skövde en favorit.

– Jag älskar Sverige och jag tycker att Skövde är fantastiskt! Skövde ligger så bra till och det är väldigt enkelt att resa till andra städer i Sverige. Jag uppskattar verkligen Skövdes närhet till naturen och hur promenad- och cykelvänligt det är.

Förra året skaffade Ryan en varghund, och för ett par veckor sedan flyttade han in i sitt nyinköpta hus i Lerdala.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att komma till rätta i mitt hus, och att vandra och campa i sommar. Skövde och Lerdala är perfekta platser för att njuta av vandring, camping och vacker natur.

Hoppa till innehåll