Sök...
Stäng den här sökrutan.

Unik laddstation för tunga fordon finns i Skövde

Skaraborg är ett viktigt nav för logistik och transport och nu har Skövde Energi tagit ett viktigt kliv för att området ska kunna behålla sin position även i framtiden.

Energibolagets initiativ med laddstationer för tunga fordon som invigdes den 26 april 2023 är en banbrytande satsning på hållbar mobilitet och minskat beroende av fossila bränslen i Skaraborg. Med projektet hoppas man kunna omforma transportlandskapet och påskynda övergången till elektrifierade tunga fordon.

– Vi är inne i en omvälvande tid där hela samhället ställer om för att bli fossilfria. Utvecklingen drivs på av näringslivet och vi är stolta över att kunna vara en möjliggörare för den gröna omställningen, säger Johanna Löftsröm, affärsutvecklare energitjänster på Skövde Energi >>.

Fyra laddplatser i Skövde

Laddstationen för tunga fordon har fyra laddplatser och ligger på Gruvgatan i Skövde. När pilotstudien är klar kommer stationen att öppnas även för allmänheten. Det är den första i Skaraborg och än så länge också en av få i Sverige. Bakom initiativet står Skövde Energi och Volvo samt logistikaktörerna XR Solutions, DSV och DFDS, som alla transporterar gods på uppdrag av Volvo.

Några personer klipper ett invigningsband. Bakom dem syns en lastbil och en laddstation för tunga fordon.
Foto: Ronja Bood

– Vi har flera speditörer som är intresserade av att börja ladda sina ellastbilar på vår laddstation i Skövde. Det är väldigt glädjande att det finns ett så stort intresse för tung fordonsladdning och att det går så fort, säger Johanna Löfström.

Från Skövde med ellastbil till Göteborg

Planen framöver är att etablera ett omfattande laddnätverk över hela Skaraborg. Näst på tur står Vårgårda och därefter Vara.

– Skövde Energi krokar arm med andra aktörer även på övriga orter. Att samarbeta med andra företag är en förutsättning för att lyckas med transportindustrins elektrifiering, säger Johanna Löfström.

En av aktörerna i projektet är XR Solutions som i dagsläget har två eldrivna lastbilar.

– De går dygnet runt sju dagar i veckan mellan Volvo och vår terminal. De laddas tre gånger per dygn vid stationen i Skövde, berättar Mathias Olsson, vd för XR Solutions och Olssons åkeri.

Hoppa till innehåll