Sök...
Stäng den här sökrutan.

Skövdes förvandling till grönskande technav

Man behöver inte bo i en storstad för att göra karriär eller driva framgångsrika företag inom spelutveckling, tech eller framtidens industri. Det har Skövde visat.

Det bubblar på västgötaslätten, där Skövde på kort tid har utvecklats till ett technav med snabbväxande näringsliv, pulserande startup-scen, akademi och forskning. Men det är inte bara arbetslivet som gjort att fler blickar mot Skövde. Det är livet, och läget.

– Vi jobbar nu med Skövdes största stadsdelsomvandling när vi bygger Skövde Science City. Nya bostäder skapas samtidigt som vi möter det växande intresset från bland annat techbolag som vill utvecklas här. Det blir en toppmodern och hållbarhetsprofilerad stadsdel i centrala Skövde. Precis i anslutning till högskolan, Science Park Skövde och centralstationen, säger Louise Stöök, byggprojektledare på Bengt Dahlgren och involverad i det gigantiska stadsutvecklingsprojektet.

Skövde Science City blir ett centrum för teknik, forskning och innovation, med mötesplatser, eventytor och kontor. Men framför allt ska stadsdelen bli ett drömhem för medvetna unga, och unga barnfamiljer, som vill leva ett modernt, hållbart och socialt liv, med närhet till jobbmöjligheter, nätverk och fritidsaktiviteter.

– Science City kommer bli riktigt häftigt, som ett Silicon Valley mitt i stan. Men det blir inte bara innovation och kreativitet utan även sköna miljöer att vara i när vi inte är på kontoret, säger Jan Molin, solution architect på SaaS-bolaget Hypergene med kontor i Skövde.

– Den här platsen kommer att locka fler till Skövde. Det är bara ett par minuter till ett inspirerande näringsliv, skolor, fritidsområden, outdoor-aktiviteter och cityutbud. Vill man ha storstad är det bara en timme till Göteborg och två till Stockholm, poängterar han.

Med olika boendeformer, mötesplatser och mycket urban grönska ska Skövde Science City bidra till välmående och livskvalitet. Även byggherrarna lägger stor vikt vid det i projekten:

– Hälsa och välbefinnande är grundläggande i allt vi bygger. Från hur gårdar och andra miljöer utformas, till vilka tekniklösningar och material vi väljer. Detta har en betydande påverkan på vårt mående och möjligheten att minska det egna klimatavtrycket, berättar John Ulinder, projektledare på Jättadalen Fastighets AB.

Foto: Jättadalens Fastighets AB

Skövde Science City inkluderar ett genomgripande hållbarhetsåtagande från alla involverade, med stort fokus på att utforska och testa nya lösningar för både miljö och samhälle. Egen energiproduktion, styrsystem för elförbrukning och anpassningar till klimatförändringar är självklara inslag i den framtida stadsdelen.

– Vi utmanar i alla delar. När vi tänker att vi är klara så vrider vi på det ett par varv till. Det finns en storhet i projektet, vi bygger både stad och ett nytt inspirerande sammanhang, avslutar John Ulinder.


Hoppa till innehåll