Sök...
Stäng den här sökrutan.

Från Indien till Skövde – Att navigera en ny kultur och nya möjligheter

Har du någonsin funderat på hur det är att studera eller börja jobba i ett annat land? Alfred tog steget många bara drömmer om. Läs hans berättelse om hur det är att komma till ett nytt land med ett främmande språk och ett nytt jobb som öppnat upp en för honom annorlunda kultur och nya vanor.

Alfred Wilson, 26 år från Kerala, Indien flyttade till Sverige 2020. Alfreds första stopp i Sverige var Jönköping, där han studerade ett tvåårigt masterprogram i produktionsteknik och ledning vid Jönköping University.

Alfred valde att studera i Sverige för att han var nyfiken på Skandinavien och Norden.

– Inom mitt område maskinteknik var det antingen Tyskland eller Sverige att välja mellan, eftersom de är bland de mest innovativa länderna i världen.

När han var färdig med studierna så deltog han på Jönköpings Tekniska Högskolas näringslivsdag, Karriärum, där han knöt kontakt med konsultföretaget Alten. Via Alten sökte han jobb på Volvo GTO PowerTrain i Skövde. I december förra året anställdes han på Volvo som produktionstekniker, specialiserad på batteriåtervinning.

Varför Sverige och Skövde?

Sverige är ett attraktivt land att bo och arbeta i för sitt omfattande sociala välfärdssystem; med allmän sjukvård, betald semester, föräldraledighet och en bra balans mellan arbete och fritid.

– Arbetslivet i Sverige är riktigt, riktigt bra. Det mesta på jobbet är tydligt och mycket strukturerat. Mina kollegor på Volvo är alla riktigt trevliga; de vill hjälpa mig att lyckas. Attityden och arbetskulturen är avslappnad, och fikapauserna är fantastiska – du sitter och pratar med dina kollegor medans ni dricker kaffe eller te. När jag arbetade i Indien som tillverkningsingenjör var arbetet ganska stressigt och inte lika socialt, och människor arbetade mer självständigt. Jag föredrar det svenska arbetssättet.

Att lära sig svenska har hjälpt Alfred komma in i och bättre förstå den svensk kulturen och livsstilen.

– Det tog ungefär 8-9 månader för mig att förstå grundläggande svenska. Jag var väldigt ambitiös och ville lära mig språket eftersom jag ville få ett jobb. Så det var verkligen en bra motivationsfaktor för mig. Jag hade intervjun med Volvo på svenska, och nu arbetar jag helt på svenska. Att kunna språket är mycket hjälpsamt om du vill komma in i och förstå kulturen.

För att fortsätta öva språket deltar Alfred varje vecka på SFI-möten i Skövde, tittar på svenska filmer och talar svenska med sina vänner och kollegor. Han deltog också i ett event som organiserades av Skövde kommun, Välkomstkväll.

Nära till mycket

Det finns många olika saker att göra och uppleva i Skövde.

– Jag gillar verkligen naturen här och att allt i Skövde är nära. Jag bor i en lägenhet som ligger nära både naturen och staden, och jag har till och med skaffat en cykel så att jag lättare kan ta mig runt!

Efter att ha bott i Skövde i nästan 1 år säger Alfred,

– Jag trivs verkligen här, och jag vill gärna stanna i Skövde på lång sikt. Jag har ett bra liv här. Skövde är verkligen nära allt och har de bästa tågförbindelserna mellan Göteborg, Jönköping och Stockholm. Min familj bor i Indien, och jag ser verkligen fram emot att visa dem Sverige och Skövde!

Hoppa till innehåll