Sök...
Stäng den här sökrutan.

Utforska konsten tillsammans i Skövde

Artist in residence finns väl på alla konstmuseum idag? Säkert! Men Skövde tar konceptet till en ny nivå. Med öppna armar och nyfikenhet på omvärlden berikar konstnärer från hela världen konstarenan i Skövde.

Skövde är en vass spelare att räkna med när det handlar om konst. När teamet på Konstmuseet tryckte på play-knappen för sin artist in residence-verksamhet 2014 var det på ett nytänkande sätt som var och fortfarande är unikt för Skövde. De vände på spelplanen och lät uppdraget att vara normkritiska styra urvalet av konstnärer. Blickarna riktades mot Sankt Petersburg. Här fanns en spänning kopplad till ökad propaganda mot homosexualitet och konstnären Anastasia Vepreva blev den första som bjöds in som artist in residence i Skövde. Därefter breddades Skövdes kontaktnät i världen med inbjudna konstnärer från Havanna, Kapstaden, Yangoon, Lissabon samt Homer och Anchorage i Alaska.

Let’s connect!

Resultatet blev nya perspektiv, möten med lokalbefolkningen och värdefulla kontakter.

– Det unika för Skövde är att vi skapar sociala kontaktytor för konstnärerna som kommer hit. Det blir en social konstpraktik i stället för en introspektiv period som det ofta är på andra platser. De får möta det mångfacetterade Skövde och presentera sin praktik inför en lokal publik, säger Skövdes konstchef Thomas Oldrell.

Tänker du på konst som något som ska försköna och vara något vackert att se på? Utmana dig själv och tänk om!

– Konst är en friktion där bitar inte passar ihop, konstnären ska komma med andra sätt att titta på det som är nuet, säger Mette Muhli, curator på Skövde konstmuseum.

I Skövde välkomnar vi det nya och okända. Här är trösklarna låga och vi vet av erfarenhet att olika perspektiv berikar. Game on.

Hoppa till innehåll