Sök...
Stäng den här sökrutan.

Konstgrafiker från hela Skaraborg möts och arbetar i Skövde

I ett gammalt rosa hus i hjärtat av Skövde ligger Skaraborgs konstgrafiska verkstad. Här samlas konstgrafiker från hela Skaraborg för att arbeta, utbilda sig och mötas.

Om du kliver av tåget eller bussen på Skövde resecentrum kan du till höger om Kulturhuset spana efter en byggnad med putsad, rosa fasad och fönster i två våningar. Det är Rosa huset och här finns både konstskola och en grafisk verkstad. Går du runt kvarteret så kommer du till en vit grind som leder dig in till en inbjudande innergård med kullerstenar och rakt fram ligger entrén till Skaraborgs konstgrafiska verkstad. >>

På väggarna i verkstaden samsas utställningsaffischer från medlemmarnas utställningar med grafiska blad och lappar med information. Det luktar färg från de inre rummen och kaffe från köket. Det knakar i trägolven och spegeldörrarna och de höga golvlisterna vittnar om att huset bär på många minnen.

En man och en kvinna står i ett arbetsrum med en tryckpress bakom sig. De håller upp varsitt grafiskt blad framför sig.

Uppdraget: Att utveckla och bevara

Marianne Förars är ordförande för den ideella föreningen med ett 70-tal aktiva medlemmar.

– Skaraborgs konstgrafiska verkstad är en samlingspunkt för konstnärer som vill utveckla sin grafiska teknik. Vi har ett tydligt uppdrag från kommunen och regionen: Att utveckla och bevara de konstgrafiska teknikerna. Här finns möjlighet att arbeta med de klassiska grafiska teknikerna såsom torrnål, mjukgrundsetsning, högtryck och screentryck men även de digitala såsom fotopolymer och datorgrafik, berättar Marianne.

En av de nyare medlemmarna är Ben Smith, textilkonstnär och engelsman som via Stockholm och Berlin landat i Skara. Till vardags arbetar han i konstnären Andreas Erikssons ateljé i Lidköping och till verkstan kommer han för att utveckla sina färdigheter i konstgrafik.

– Jag började med etsning för ett år sedan då jag gick en kvällskurs här. Jag testar mig fortfarande fram och uppskattar verkligen gemenskapen mellan konstnärerna här, säger han.

Kunskap som sitter i händerna

Verkstaden anordnar kurser både för konstnärer som vill vidareutbilda sig och för nybörjare. Att arbeta i verkstaden innebär att hantera både tryckpressar, andra maskiner och även kemiska ämnen. Vill man bli medlem behöver man därför gå en grundkurs innan man ansöker om medlemskap.

– Konstgrafik är kunskap som måste sitta i händerna, det går inte att läsa sig till, berättar Marianne när hon visar runt i lokalerna, som förutom arbetsrum även innefattar utställningsytan ”Ett rum och fyra fönster” där varje konstnär har sin egen försäljningslåda.

För den som är nyfiken på vad konstgrafik innebär så kommer Skaraborgs konstgrafiska verkstad att vara med på Familjedagen den 23 mars >> på Skövde kulturhus där man kan testa att göra ett grafiskt tryck. You’re invited!

Fakta om Skaraborgs konstgrafiska verkstad i Skövde

Verkstaden är och har varit arbetsplats för flera Skaraborgskonstnärer såsom Bernt Jutemar, Mats Svensson, Camilla Alfredsson, Gun-Britt Larsson, Maria Segerström, Edna Cers, Chennet Juhlin och Bill Haberman.

Varje år tar verkstaden fram en Vänmapp med grafiska blad från två grafiker till ett förmånligt pris. I år är det Eva Riise och Jan Hilmersson som står för bladen i årets Vänmapp.

Spana in Skaraborgs konstgrafiska verkstad på Youtube:

Är du intresserad av kultur? Då kanske den här artikeln om artists in residence i Skövde är något för dig!

Hoppa till innehåll