Sök...
Stäng den här sökrutan.

Internationella kvinnodagen firas i Skövde

För Kultur i Skövde är den globala internationella kvinnodagen en av årets viktigaste dagar. Det är en dag då kulturen får möjlighet att uppmärksamma människors lika värde och fira kvinnors sociala, ekonomiska, kulturella och politiska prestationer.

I år är temat Inspire Inclusion, där budskapet handlar om att inspirera inkludering genom att fira mångfald och främja kvinnors egenmakt. Temat uppmanar till att bryta ner hinder, utmana stereotyper och skapa miljöer där alla kvinnor är värderade och respekterade.

För att fira den här dagen har Kultur i Skövde satt ihop ett program där alla är välkomna och evenemangen är gratis.

Towe Lindblom är kulturproducent på kulturavdelningen i Skövde kommun och har hjälpt till att arrangera evenemangen.

– Inspirera och inkludera är viktiga ord för oss i Skövde när vi på många olika sätt vill belysa kvinnors situation i Sverige och världen. Vi gör detta genom ord, bild, musik och manifestation, berättar Towe.

Programpunkter som uppmärksammar dagen

  • Konstmuseet i Skövde kulturhus: #5WomenArtists

I samband med National Museum of Women in the Arts kampanj #5WomenArtists, så ägnar Konstmuseet ett våningsplan åt fem kvinnliga konstnärer. Projektledare och konsthistoriker Cecily Ferguson håller en föreläsning på engelska kring dessa konstnärskap kopplat till en mer inkluderande konsthistoria.

  • Utställning med vernissage från UN Women Skaraborg:

Föreningen UN Women Skaraborg arrangerar en konstutställning där konstverken inspirerade av FN:s Kvinnokonvention. Syftet med utställningen är dels att informera om FN:s kvinnokonvention på ett nytt sätt och på så vis få fler att tänka kring jämställdhet och kvinnor och flickors rättigheter i världen. Målet är att informera och engagera i frågor om jämställdhet.

Tavlor från kvinnokonventionen
Hoppa till innehåll