Sök...
Stäng den här sökrutan.

Skövde var startplatsen för hållbarhetshjältarna Ätbart

Hur mycket mat slängs egentligen i samhället och vad kan man göra åt det? Den frågan ställde sig föreningen Ätbarts grundare när de gick på gymnasiet hemma i Skövde. Nu driver föreningen flera projekt över hela Sverige för att minska matsvinn och matfattigdom.

Mat som slängs är en stor miljöbov. Livsmedelsproduktion kräver mycket resurser som sedan går till spillo om maten inte äts upp. Att minska matsvinnet är en stor utmaning och den har Föreningen Ätbart tagit sig an.

– Intresset för att jobba mot matsvinn har växt, skulle jag säga. Det är fler som ser det stora resursslöseriet och vad det innebär för klimatet och miljön. Vi samlar sen i fjol ett nätverk med matbanker i hela Sverige, och har fått till ett samarbete med både Axfood och Lidl när det kommer till omfördelning av överskottsmat. Samtidigt är det viktigt att se skillnad på kortsiktiga och långsiktiga lösningar. Omfördelning är bättre än att mat slängs, men är också en lösning vi själva kritiserar, då det innebär egna problem och inte är någon långsiktig lösning. Kritiken har välkomnats och väckt intresse, vi har mycket kontakt med forskare och myndigheter och intresset för Matbanksrapporten som vi släppte i våras har varit stort. Rapporten har även fångats upp av forskare internationellt och översatts till engelska, säger Gabriel Birgersson, ordförande på Ätbart.

Starten för Ätbart formades i Skövde

Flera av de som var med och grundade Ätbart har vuxit upp i Skövde och det var där föreningen delade ut sina första kassar med överbliven mat från butikerna.

– Utan allt det stöd som vi fick från alla volontärer, samverkansparter och företag i Skövde hade vi inte varit där vi är idag. Några av våra viktigaste samverkansparter finns fortfarande i Skövde och vi är måna om att inte tappa bort föreningens rötter. Idag finns vi framför allt i Stockholm och Göteborg, där vårt kansli sitter. Samtidigt jobbar vi genom våra projekt och verksamheter på orter runt om i landet. Svenska Matbanksnätverket samlar lokala matbanker i hela Sverige och Matsvinn på schemat samarbetar med pilotskolor runt om i landet, bland annat Kavelbrogymnasiet i Skövde, berättar Gabriel.

Föreningen ser också ett intresse för arbetet de gör inom Matsvinn på schemat, som handlar om att lyfta in frågor om matsvinn och ett hållbart livsmedelssystem i skolan.

– Redan innan projektet startade, när vi hörde av oss till skolor, var det många som var positiva till att vi skulle lyfta frågan om matsvinn i fler ämnen. Personalen i skolköken står ofta inför en omöjlig uppgift när det kommet till att prata matsvinn med eleverna under den korta tid de spenderar i matsalen. Samtidigt är det ofta bara på hemkunskapen som frågan lyfts i undervisningen. Men matsvinn är en fråga om ändrade vanor och beteenden och då krävs att det lyfts ofta och ur flera perspektiv. I projektet tar vi fram en plattform med material som alla skolor, från lågstadiet till gymnasiet, kommer kunna använda – helt gratis, säger Gabriel.

Föreningen Ätbart är tack vare sitt engagemang för att minska matsvinnet nominerade till Coops hållbarhetspris Änglamarkspriset som premierar gröna, hållbara lösningar och initiativ av unga. Priset instiftades 2002 och några av de tidigare vinnarna är Koastal, CleanSea och Sopköket. Du kan rösta på Föreningen Ätbart här!

Läs mer om företag och framgångsrika entreprenörer i Skövde här!
Är du student på Högskolan i SKövde? Vill du utveckla en idé med hjälp av proffs? Läs mer om Drivhuset Skaraborg!

Hoppa till innehåll