Sök...
Stäng den här sökrutan.

Nya tider för Billingehus

Nya ägarna till Billingehus sätter Skövde och Billingen på Sverigekartan

Äntligen! Nu väntar nya tider för Skövdes landmärke Billingehus. Efter några år i dvala väcker nu de nya ägarna, Lotus Hotel Group, liv i den unika byggnaden som blickar ut över Skövde högst upp på Billingen.

Det krävs ett visst mått av mod och starka visioner för att ta sig an ett projekt i storleken av Billingehus – en byggnad som de flesta Skövdebor och många skaraborgare har en relation till. Så hur tänkte och kände de nya ägarna när de såg byggnaden och bestämde sig för att köpa den?

– Billingehus är superfint och ligger på en fin plats och vi såg det originella med byggnaden, det fanns något som kittlade väldigt mycket. Vi är vana vid att se på platser med nya ögon och med våra övriga hotell verkar vi i lokalt starka och historiska miljöer. Vi kände även att det finns ett stort engagemang på berget och det gjorde oss trygga i att våga gå vidare, säger Amanda Oskarsson från Lotus Hotel Group.

En trappa inne i ett hotell
Miljöbild av en trappa inne i Billingehus

Nu väntar renovering och restaurering av Billingehus och i januari 2023 öppnas hotellet återigen upp för gäster del för del.

– Förhoppningsvis kommer man att känna igen sig lite och samtidigt bli lite överraskad och upplyft. Vi kommer att skapa nya öppningar för att koppla ihop hotellet med alla aktiviteter på Billingen. Ombyggnader och tillbyggnader kommer att förstärka anläggningen och skapa nya möjligheter. Vi vill sätta Billingehus på Sverigekartan och samtidigt vara en plats dit Skövdebor och Skaraborgare vill komma mitt i vardagen för att både kunna koppla av, aktivera sig och få ny inspiration, säger Amanda.

Ett stort ljust rum med stora fönster och många dörrar.
En ny kongresshall kommer att byggas till den befintliga huskroppen.

En välkänd Skövdeprofil har engagerats i renoveringen av Billingehus. Arkitekten Gert Wingårdh, uppvuxen i Skövde, kommer med sitt team att lyfta Billingehus till nya höjder.

– Vi kände att Billingehus är ett hus som inget annat och att det är viktigt att man tar det på allvar. Därför är det extra roligt att samarbeta med Gert som har ett lokalt engagemang. Gert och hans team vill förstärka Billingehus grundtanke och vara varsamma med det som redan finns och är unikt med huset, säger Amanda Oskarsson.

Exteriören av ett hotell
Exteriör visionsbild av den nya tillbyggnaden.
Hoppa till innehåll