Sök...
Stäng den här sökrutan.

Deckargåta, orientaliskt och 90-talsretro tävlar om SAGA-priset

Under årets Sweden Game Conference den 2-4 oktober delas Skövde Academic Game Award (SAGA) ut för tolfte gången. SAGA är Skövde kommuns pris till nya dataspelstalanger vid Högskolan i Skövde. Tre studentutvecklade spel – Missing Picture, Project: AMICA och Be my Guest – är nominerade och har chans att vinna prissumman på 20 000 kronor. Vi har pratat med skaparna bakom spelen.

Missing Picture

I Missing Picture spelar du som en detektiv i Sverige under 80-talet. Ditt uppdrag är att ge dig ut i skogen för att undersöka tre tonåringars övernaturliga försvinnande. Utforska miljön, ta foton på ledtrådar och lös mysteriet.

Spelet skapades på bara 10 veckor under kursen Spelprojekt 2 våren 2024.

Gruppen bakom spelet kallar sig Frukostklubben.

– Namnet kommer från ett skämt med gruppen som satt på motsatt sida korridoren från vårt grupprum under projektet. Vi brukade sno deras lunch post-it lapp och en dag kom vi tillbaka från lunchen och hela vår dörr var täckt med post-it lappar med “frukost” skrivet på, så vi accepterade bara namnet och blev Frukostklubben. Att det råkade passa bra med spelets 80-talstema då det direktöversatt blir Breakfast Club var något vi kom på först senare.

Hur känns det att vara nominerad till SAGA?

– Vi har under utvecklingen av spelet märkt att detektivspel är en nischad genre och det är därför väldigt roligt att få sådan här positiv feedback på vårt spel. Alla i gruppen är extremt glada över nomineringen och ser fram emot att få visa upp spelet på Sweden Game Conference.

Vad skulle det betyda för er om ni vann?

– Det skulle vara hedrande att allt vårt hårda arbete uppmärksammas och en väldigt bra motivation för att fortsätta jobba med spelet.

Vad händer med Missing Picture just nu?

– Just nu arbetar vi främst med att finputsa spelet så mycket det går. Men det finns delar av spelet som inte kom med i den här versionen så det är fortfarande lite oklart hur spelets framtid ser ut.

Se trailer för Missing Picture på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=lVEKjsnsbg0&t=1s   

Ladda ned Missing Picture från itch.io https://kevin-jernberg.itch.io/missing-picture

Project: AMICA

Project: AMICA är ett kärleksbrev till 90-talet, en kombination av Doom, Quake, Mega Man Legends och Sonic. I AMICA tar du kontroll över “SID”, en android som är på jakt efter diktatorn General Genant Kekaha. Spelaren utforskar stora öppna nivåer och strider mot diverse robot-fiender i ett förstapersonsperspektiv. I nivåerna finns en mängd power-ups som spelaren kan samla på sig och använda till sin fördel, som ”double jump”, “block”, “punch”.

Den estetiska tonen i AMICA är färgglad och hoppfull, som Sonic och Mega Man, medan gameplay tar inspiration från old-school shooters som Quake och Metroid Prime.

Gruppen bakom spelet kallar sig dofhouse och började utveckla spelet under kursen Spelprojekt 3, våren 2024.

– Men vi hade börjat planera spelet redan innan kursstarten.

Hur känns det att vara nominerad till SAGA?

– Helt fantastiskt! Det här har varit lite av en dröm för oss så det är verkligen jättekul att se vårt spel få den här sortens uppmärksamhet. Det är en otrolig känsla att se så många uppskatta tanken med spelet.

Vad skulle det betyda för er om ni vann?

– Det skulle betyda jättemycket för oss om vi vann! Vi har sedan 2022 varit i kontakt med startup-verksamheten på Science Park Skövde och velat bilda företag. Om vi vann skulle det verkligen hjälpa oss på traven med startkapital för att bilda företag och kunna fortsätta jobba tillsammans på AMICA.

Vad händer med Project: AMICA just nu?

– Spelet är fortfarande under utveckling, men en demoversion finns tillgänglig på itch. Vi publicerade den första prototypen online i samband med spelmässan i Commerce i juni, och fick mycket god respons från de som spelat, både på plats och online! Därför har vi fortsatt med utvecklingen under sommaren. Inför SAGA har vi byggt en ny demo som vi hoppas kan bättre demonstrera vår vision för spelet och hur det kommer fungera i slutändan.

– Planen är att arbeta vidare på Project: AMICA så att det tillslut blir ett fullständigt spel med upp till tio nivåer och mycket mer innehåll, inklusive en mer integrerad story, hub-värld, fiender, allierade och fler power-ups! 

Se trailer för Project: AMICA på YouTube: https://youtu.be/F7bo9hJiKSM

Ladda ner Project: AMICA från itch.io https://dofhouse.itch.io/project-amica

Be my Guest

Be My Guest är ett strategiskt 2D-rollspel där du spelar som Zhuo, en tjej från en urgammal jägarstam, på ett turbaserat jaktäventyr. Materialet du får från att jaga monster används som vapen i strid och som ingredienser för att laga rätter som förbättrar Zhuos förmågor. När spelet fortskrider kommer Zhuo också att använda ingredienserna för att underhålla vänner, upptäcka deras dieter, liv och historier genom middagskonversationer.

– Vårt spel är inspirerat av estetiken och traditionerna hos Kinas jagande minoritet, Oroqen, i hopp om att tillföra något orientaliskt men unikt till spelarnas upplevelse.

Teamet bakom spelet är studenter på masterprogrammet Game Development. Gruppen består av endast två personer.

– Men vi har haft många hjälpande händer, speciellt tack till Xiaoqi för musiken och Mathias för justering av text.

Duon kallar sig Cross Over.

– Vi korsade en lång väg hemifrån för att uttrycka vår passion för spelet. Eftersom vi inte går samma läsår började det som ett hobbyprojekt för oss. Vi träffades som rumskamrater förra året och upptäckte att vi delade en liknande passion för att göra ett långsiktigt spelprojekt. Vi började föreställa oss spelet i november förra året och har fortsatt att utveckla det sedan januari. Ändå är det Högskolan som fick oss att träffas, det är vi väldigt tacksamma för.

Hur känns det att vara nominerad till SAGA?

– Vi är glada och lite förvånade. Vi var oroliga att estetiken och konceptet hade för orientalisk stil för folk att förstå och njuta av, men vi är glada att folk här tycker om det som vi gör!

Vad skulle det betyda för er om ni vann?

– Vi skulle vara mycket hedrade och tacksamma. Oavsett vad, kommer vi att fortsätta utveckla spelet och vi tror att denna nominering redan gav oss en bra möjlighet att dela spelet och få feedback. Allt detta kommer att komma till god användning.

Vad händer med Be my Guest just nu?

– Spelet har nu cirka 25 minuters speltid, inklusive en fullständig stridsprocess och scener hemma. Vi kommer att fortsätta utvecklingen och hoppas ha spelet på Steam nästa år.

Se trailer för Be my Guest på Youtube: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&si=hyIYACgHMD57Ghwi&v=O_tf-EPrNG8&feature=youtu.be

Ladda ned Be my Guest från itch.io https://gjmxcrossover.itch.io/bemyguest#/

Hoppa till innehåll